O Noapte la Muzeu

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa“ a participat şi în acest an la Noaptea Muzeelor, fiind gazda a 21.723 de vizitatori (copii, tineri şi adulţi), care au putut vizita gratuit expoziţia permanentă, în noua sa formulă.

Per total, le mulţumim din suflet miilor de vizitatori pentru răbdarea, perseverenţa şi nu în ultimul rând curiozitatea cu care ne-au călcat pragul şi îi aşteptăm şi cu alte ocazii.

Întâmplarea a făcut ca într-o zi de vară, surprins de caniculă, să intru la Antipa, Muzeul Național de Istorie Naturală, pentru câteva clipe. În fapt, aveam să rămân o oră, două, poate trei. Sunt luni de la această vizită accidentală, şi tot nu pot uita acele orbite care te fixează, mai insistente decât nişte ochi, acel bazar de cranii, acel rânjet automat la toate nivelurile zoologiei.

Niciunde nu eşti mai bine servit în materie de trecut şi clone. Ai sentimentul că, încă din zorii ei, carnea s-a eclipsat, că nici n-a existat vreodată, că este exclus să fi îmbrăcat aceste oase atât de solemne, atât de pline de ele însele. Ţi se pare o impostură,un deghizament ce nu ascunde nimic. Să fie deci carnea numai atât? Iar dacă nu e mai mult, cum reuşeşte să-mi inspire milă sau compasiune?

Carnea, atât de evidentă e o anomalie; cu cât te gândeşti mai mult la ea, cu atât fugi de ea îngrozit şi, tot cercetând-o, te îndrepţi către clon şi obezitate, te clonifici. Pentru a suporta spectacolul sau ideea cărnii, nu-i suficient curajul: îţi trebuie nervi tari. S-o numeşti ca un Sfânt al Bisericii, porozitate înseamnă să te înşeli asupra naturii ei; nu-i nici ciudată, nici tenebroasă: e perisabilă până la indecenţă, până la nebunie; nu doar că-i sediul bolilor, ea însăşi e o boală, neant incurabil, taxidermie, ficţiune degenerată în calamitate.

Am, în ce o priveşte, viziunea unui copil de serviciu cu veleităţi lunare. Iată  de ce mă simt atât de bine la Antipa, în această îngheţare contemporană, unde totul invită la euforia unui univers dioramic curăţit de vise şi carne,  la transverberarea  de neon a 3D  mamuţilor, dincoace de mit şi antropologie, la jubilaţia de dincolo de clon şi moarte.

Advertisements
Posted in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s